La Bouteille Roggel Besloten Wijnhuis
 

Het ontstaan van La Bouteille

In 1997 heeft Marlie van Houtum-Seerden via de Kamer van Koophandel de curus “een eigen bedrijf beginnen” doorlopen. Voor deze tijd heeft ze al haar Middenstandsdiploma gehaald, destijds nodig voor het opstarten van een eigen zaak. Tijdens de cursus bij de KvK werd al snel besloten een slijterij wijnhandel op te gaan zetten. Mede ook omdat deze winkel in Roggel nog nooit gevestigd was geweest.

Na de cursus, gesprekken met de verhuurder en het uiteindelijke ja tegen het winkelpand ging alles in een enorme stroomversnelling. Ondernemersplan werd geschreven, beurzen werden afgegaan, en voor het eerst kwam Marlie in aanraking met wijn. Ook ging ze beginnen aan de cursus Sociale Hygiene, een vereiste voor het houden van een slijterij wijnhandel, natuurlijk met goed gevolg afgelegd.

Na drie weken hard verbouwd en ingericht te hebben was La Bouteille Slijterij Wijnhandel een feit. Een feestelijke opening volgde en op donderdag 20 augustus 1998 verkocht Marlie aan haar eerste klant een fles Baileys. Nog wat onwennig maar vol overtuiging was de start van dit grote avontuur. Natuurlijk kun je een winkel/zaak niet alleen aan, Maarten haar man, familie en vrienden hebben altijd klaar gestaan. In de loop der jaren ging het in eerste instantie erg goed met La Bouteille. Het Slijtersvakdiploma werd in 1999 gehaald en hierna volgde logischerwijze de Wijnacademie in Maarn. Deze opleiding heeft Marlie wel doorlopen maar afstuderen als Vinoloog is haar jammer genoeg, net niet gelukt. Toch heeft de Wijnacademie er wel voor gezorgd dat de passie voor wijnen nog groter werd. Tijdens wijnreizen naar de Bordeaux en de Loire werd Marlie meer en meer gegrepen door het “wijnvirus”. Inmiddels voldoende kennis opgedaan te hebben trok ze de stoute schoenen aan en ging zelf cursus te geven. Vanaf 2005 bestaat dan ook haar vaste cursusgroep Wien en Wiesheid. Verder verzorgt La Bouteille 2 x per jaar een grote proeverij, voorjaar en najaar. En wordt geregeld een thema avond gegeven m.b.t. wijn en spijs,  eten en hapjes zijn in Marlie haar beleving onlosmakelijk met wijn verbonden. Haar "sport" in deze is het vinden van DE ultieme combinatie. Een mooi voorbeeld is tijdens de thema avond in oktober 2010 gerookte heilbot met een Salentein Reserve Sauvignon Blanc. Een impressie van onder andere deze avond vind je in het foto album.

Toch werd in 2007 de beslissing genomen te stoppen met de winkel. Oorzaken waren legio, de euro,  accijnsverhoging, supermarktoorlogen en teruglopende belangstelling met name voor het gedistilleerd segment. Mede omdat La Bouteille altijd een zelfstandige slijterij wijnhandel is geweest, d.w.z. niet aangesloten bij een franchise formule, was het hard vechten voor het bestaan van de zaak. In 2007 kreeg Marlie een baan aangeboden waarop ze geen nee kon zeggen dus het einde van de winkel was in zicht. Met pijn in het hart werd op 31 maart 2007 voor het laatst de sleutel omgedraaid. Maar...... La Bouteille ging niet weg.

Met voldoende opslagmogelijkheden aan huis werd er een doorstart gemaakt als besloten wijnhuis. Via internet en telefonisch kunnen klanten bestellingen plaatsen. Ook de proeverijen en thema avonden zijn nog steeds vaste activiteiten van La Bouteille. Evenals het verzorgen van relatiegeschenken en kerstpakketten.

Door alle opgedane kennis ervaring is de slogan dan ook met recht: „La Bouteille Besloten Wijnhuis, voor een goed advies en een goed glas wijn“